Общински съвет, протест
Общински съвет, протест / Снимки: Дарик
50 бургазлии и дори летци настояха пистите на бившето военно летище да бъдат запазени, каквато е идеята на Константин Бачийски
След близо два часа разисквания, докладната за приемането на подробен устройствен план за територията на бившето военно летище в Равнец, беше оттеглена. Очакванията са точката за развитие на зоната да бъде внесена отново в края на септември.

Около искането за запазване на пистите, каквато е и идеята в проекта на общинския съветник от СЕК - Константин Бачийски, се обединиха над 50 бургазлии, сред които и военни пилоти. Според последният командир на Пета изтребителна авиобаза - Равнец, подполковник Георги Георгиев, площадките трябва да бъдат запазени и използвани за полети отново.

По проекта за подробен устройствен план се работи почти година и половина, а совалките между местна и държавна власт за прехвърляне на собствеността са от поне десет години. Споровете дали зоната да се развие като индустриална такава или като специализирана за обслужването на карго полети обаче продължават и до днес.
 

Бачийски

Константин Бачийски, който е единствен пилот сред 51 общински съветници в местния парламент за пореден път призова да здрав разум и запазване на летателните функции и на двете писта, които с приемането на предложения от Общината ПУП ще бъдат в невъзможност да посрещат полети.
До моментна в гражданска подписка, идеята на Бачийски за запазване на летището в Равнец, е подкрепена от 3 000 души. Преди по-малко от месец той представи и концепцията си за развитие на Равнец като Свободна безмитна зона, към която бившето военно летище, което стои неизползвано от години да стане летище за карго полети. Подобен проект е без аналог в Югоизточна Европа и ще привлече големите световни капитали към българия и към нашия регион, от което ще спечелят всички граждани. Самият той е представил проекта преди месеци и в резултат вече има запитвания към държавата от големи компании.

От своя страна община Бургас работи по проекта за изграждане на индустриална зона за високотехнологично производство от дълго време насам. Плановете предвиждат изграждане на общежития за работещите и детска градина. До момента обаче няма инвеститорски интерес. Димитър Николов отново настоя за урегулиране на територията, която да бъде презентирана пред големи компании за обособяването на различни производства в Равнец.

Днес кметът Димитър Николов оттегли докладната и призова за широк дебат по корекциите на ПУП-а.