Откриха сезона в Слънчев бряг
Откриха сезона в Слънчев бряг / netinfo

Курортният комплекс предлага изключително разнообразие от туристически и съпътстващи услуги. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за официалното откриване на Лято 2017 в Слънчев бряг. Тя припомни, че през миналата година пренощувалите лица в местата за настаняване с над 10 легла в комплекса са били повече от 789 000 което е над 20% ръст спрямо предходната година. Реализирани са над 5 млн. нощувки, а приходите от тях са над 266 млн. лева.    

"Приключва един много интензивен подготвителен период за активния сезон, в който освен администрацията участваха бизнесът, местната власт, контролните органи и всички заинтересовани партньори", каза още Ангелкова и допълни, че от всички заедно зависи реализацията на едно ползотворно лято, което дава положителни прогнози. Към началото на сезона общият брой. 

планирани полети на летища Варна и Бургас

за периода юни-септември 2017 г. вече надхвърля с 8% броя на изпълнените полети през същия интервал на 2016 г. Очакваме отново силно присъствие на туристи от Германия, Полша, Великобритания, Украйна, Чехия, Франция, скандинавските страни, Русия.

Ангелкова припомни, че летният туризъм заема основен дял в отрасъла и от следващите няколко месеца зависи да изпратим отлична година с приблизителен ръст към момента от 7 до 10% спрямо рекордната 2016-а. По думите й качеството на услугите и сигурността на туристите са над всичко, защото в противен случай губят конкурентоспособността и имиджът на България. "Искам да подчертая отново, че можете да разчитате на пълната ни подкрепа. Полагаме максимални усилия да бъде актуализирана нормативната база, да се намали административната тежест и да се преодолее трайно недостигът на персонал. Трайното намиране на решение на проблема с кадрите остава водещо за нас. Успяхме с много общи усилия да приемем Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция. Правилникът му също е приет и вече стартира наемането на работници от трети страни", каза министърът на туризма..

По думите й, към момента се предприемат съвместни стъпки с образователното министерство, за да има пряка връзка между обучението и нуждите на бизнеса. За целта се работи и по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри. Същевременно трябва да се обсъди и средното възнаграждение в сектора, за да се задържат качествените работници.       

Особени грижи съвместно с органите на реда се полагат за сигурността на туристите в най-посещаваните зони, каквато е Слънчев бряг, стана ясно на церемонията по откриването на сезона. По Черноморието ще бъдат командировани близо 980 полицаи за целия сезон, което е повече от миналото лято. Голяма част от тях ще са концентрирани именно в Слънчев бряг. 

Сезонът в Слънчев бряг беше открит на централната алея пред хотел "Кубан". Мероприятието беше организирано съвместно от „Слънчев бряг“АД и Съюза на собственеците, на него присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Вълчо Чолаков, Валери Симеонов, депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и от БСП – Петър Кънев, политици, бизнесмени, хотелиери и общественици.

Директорът на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров също прогнозира ръст в броя на туристите през това лято. Към гостите той се обърна с посланието да бдим над хората, заети в бранша - "от пиколото, камериерката, готвача до управителя". "Смятам, че е време да се погрижим за хората, които работят в този комплекс. Издигаме желанията на клиентите в култ, което не е съвсем правилно", каза Димитров. Той се обърна към министъра на туризма и съюза на собствениците в курорта с думите: "...винаги сте били лоялни към Слънчев бряг. Винаги сте били ангажирани с неговите проблеми. Знаем, че един от основните проблеми са кадрите. Трябва да направим всичко възможно да съхраним хората и чрез тях да изградим имиджа на курорта като предпочитано
място за работа, което е сигурно и добре платено.“.