/ iStock/Getty Images
До този момент над 400 украинци са настанени на територията на Община Созопол, съобщиха от кризисния щаб в града, който кметът Тихомир Янакиев сформира за координиране и контрол на организацията при осигуряване навременна и пълноценна помощ в подкрепа на бягащите от войната.

Украинските граждани се помещават в хотели, къщи за гости и частни домове в Созопол, Черноморец и село Равадиново, а това, от което имат най-голяма нужда, е храна и детски дрехи. Няма изискване дрехите да са нови, а запазени и изпрани, а хранителните продукти – дълготрайни, посочиха от щаба.

Социалният патронаж и Детската млечна кухня към общинския комплекс за социални услуги и здравеопазване също предоставят храна на нуждаещите се деца и възрастни, като част от разходите се поемат от църквата в Созопол, но финансовите средства не са достатъчни, казаха от кризисния щаб.

За тази цел се набират средства на обявената дарителска сметка:
Банкова сметка на Община Созопол - Централна Кооперативна банка
IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02
Код по вид плащане: 445100
основание: дарение за бежанците от Украйна.
 
Дарения се приемат във всички пенсионерски клубове на територията на община Созопол в работно време.

Всеки, който има желание и възможност за настаняване на бежанци от Украйна или друга по вид помощ, може да заяви това на тел.: 0550 2 57 13 и 0878 414 777.
БТА