/ netinfo

На 16 октомври пред сградата на Съдебна палата в Бургас ще се проведе митинг в подкрепа на четиримата български граничари. Михаил Цонков и неговите колеги ще трябва да се яват в бургаския съд за изслушване, след като турският наказателен съз в Къркларели отново поиска възобновяване на делото. 

Наказателното производство за инцидента от 2008 година, когато при опит да бъде задържан загина турски бракониер, у нас е прекратено. Наказателното производство в Турция обаче продължава.

Организаторите на митинга от ОЗБГ призовават: "Те ни защитиха, когато беше нужно, а сега трябва и ние да ги защитим. Очакваме всеки един свободен по това време да дойде за 1 час и да окаже нужната подкрепа на своите събратя българи. 

Българи от други градове също да се организират и на същата дата в същия час, във всеки един град, където има Съдебна палата, да се направи митинг в подкрепа на тези достойни българи. Това ще е ясен сигнал за турските поробители и слугуващите им родни управници, че няма да дадем тези момчета да станат курбан. 

Михаил Цонков и трима неговои колеги са обвинени от турските власти за смъртта на бракониер. Цонков бе оправдан от всички съдебни инстанции в България, след като две експертизи доказаха, че изстрелът от пистолета му е произведен, след като оръжието се е оплело в рибарските мрежи при схватката.