/ netinfo
Десет години след инцидента, при който загина турски рибар край Резово, граничният полицай Михаил Цонков отново ще дава показания пред бургаските магистрати. Въпреки че беше оправдан от всички съдебни инстанции у нас за смъртта на рибаря, Тежкият наказателен съд в Къркларели повдигна ново обвинение срещу него.
 

Правна мъгла: Турция скри доказателствата срещу ексграничаря Цонков


Цонков ще трябва да се яви пред съда на 16 юли по искане на турската страна, където да бъде изслушан за събитията от април 2008 година“, съобщи за „Дарик“ адвокат Росен Кожухаров.
 

И Прокуратурата: Няма никакъв начин за екстрадиране на граничарите


„От призовката става ясно, че се искат нови обяснения. И макар, изрично да не е посочено в самата призовка, е възможно да се пристъпи към евентуално предяваване на съдебни книжа. Наказателното производство в Турция продължава“, каза юристът.

До този момент българските власти не са получавали искане за екстрадирането на Михаил Цонков. Разследването срещу него започна през 2008 година, след като при акция за залавянето на гемия с турски бракониери, ловили нелегално калкан край Резово, загина един от рибарите.
 

Четиримата граничари получиха обвинителните си актове от Турция


Два следствени експеримента, извършени по искане на Районната прокуратура в Царево, установиха че фаталният изстрел е произведен, след като служебното оръжие на Цанков се е оплело в рибарските мрежи на бракониерите.