Не пропускайте този концерт
Не пропускайте този концерт / netinfo

В навечерието  на Световния ден на Музиката, Националното училище за музикално и сценично изкуство „Професор Панчо Владигеров” ще открие своя нов творчески сезон. Сборен оркестър от възпитаници на училището и оркестър ”Musica Sinfonietta” от Норвегия ще представят творби на  Томаво Албиньони, Едвард Григ, Жорж Бизе, Петко Стайнов и други  композитори. Така ще бъде открита новата сцена в двора на музикалното училище. Ще се включат и млади изпълнители от класовете по поп и джаз пеене.

Оркестър ”Musica Sinfonietta”Норвегия е създаден през 1964 година,тази година има 50 годишен юбилей. В него свирят повече от 30 музиканти на възраст между 12 и 18 години. Младежкият оркестър е изнасял концерти с най- добрите музиканти на Норвегия и е правил турнета във Франция, Дания, Швеция и Америка.  В момента „Musica Sinfonietta” записва CD, съвместно с Момчешкия хор на Националната норвежка телевизия. Приходите от продажбите са предназначени за „SOS Детски селища”.

Диригент на формацията е българинът Владимир Стоянов. Той е от  Бургас, възпитаник на на Музикалното училище, след което е завършил Музикалните академии в София и Пловдив и Националната консерватория на Норвегия. Има аспирантура по соло цигулка и камерна музика от Консерваторията в Осло. Освен диригент, Стоянов  е и активен инструменталист. Изнасял е концерти в почти цяла Европа и Америка.

Заповядайте на концерта утре, от 16.30 часа, в двора на  НУМСИ.