Направиха първата операция на аневризма в мозъка в МБАЛ-Бургас
Направиха първата операция на аневризма в мозъка в МБАЛ-Бургас / netinfo

Неврохирурзи от Бургаската болница оперираха седем часа, за да спасят живота на 30-годишен мъж с аневризма в мозъка. Операцията е първа за област Бургас и досега не е правена тук. Тя е преминала изключително успешно. В момента пациентът се чувства добре и се възстановява.
Заболяването е с голям процент смъртност и често се среща при млади хора.
30-годишният мъж е приет по спешност в болницата със силно главоболие и губене на съзнание. Изследването установява кръвоизлив между обвивките на мозъка.
Заради голямата сложност и трудната достъпност на разширения кръвоносен съд операцията продължава 7 часа, с целият лекарски екип на Отделението по неврохирургия - д-р Николай Недев - началник на отделението, д-р Светлозар Георгиев - старши лекар, д-р Любомир Томов, д-р Иван Апостолов, д-р Димитър Добрев. Консултант е д-р Владимир Наков от ВМА - София.
„Аневризмата се оказа в предната съединителна артерия в мозъка, една от най-сложните за оперативно лечение. Сега пациентът е в добро неврологично състояние, контактен и адекватен", каза д-р Светлозар Георгиев.
Операцията не е уникална, защото се извършва от 1950 г. насам, но в Бургас се прави за първи път. "Досега болните със всички рискове бяха транспортирани в клиники по неврохирургия, основно в столицата с реанимобил и екип", допълва д-р Георгиев.
С подкрепата на ръководството на МБАЛ-Бургас са създадени отлични условия за извършване на операции на аневризми в мозъка.