НАП-Бургас срещу рака на матката
НАП-Бургас срещу рака на матката / netinfo

Бургаското поделение на Националната агенция по приходите се включи в борбата срещу рака на шийката на матката. В салона за обслужване на агенцията, на улица «Александровска», данъчните служители украсиха голяма сребърна елха, а под нея поставиха купа от която, всяка дама може да вземе като подарък цвете, символ на кампанията «За теб и онези, които обичаш».

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените, според статистиката, в България от него всеки ден умира една жена. Нашата страна е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностиране и пълното подценяване на профилактиката на тази болест.

В рамките на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която ще се проведе в края на месец януари 2010 година, жени от цялата страна ще имат възможност да си направят безплатен гинекологичен преглед. В началото на годината ще бъдат обявени кабинетите и начините за записване на преглед на интернет страницата на кампанията www.zateb.info .