Нови електромобили за Община Бургас
Нови електромобили за Община Бургас / netinfo
Бургас беше пионер във въвеждането им като част от транспрота на града. За тях няма синя зона

Община Бургас прибави към автопарка си два екологични електромобила от марката Киа (Kia). Това е част от нейната последователна политика за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт, в контекста на глобалните климатични промени и усилията на много държави по света постепенно да ограничават употребата на фосилни горива /нефт, газ, въглища/.

Новите електромобили тестваха днес първи зам.- кметовете Руска Бояджиева и Красимир Стойчев, както и председателят на местния парламент Костантин Луков. Голяма част от стойността им бе заплатена чрез привлечено финансиране от Националния доверителен екофонд, така че те не тежат на общинския бюджет. Очаква са използването им вместо конвенционални автомобили да пести годишно няколко тона вредни емисии във въздуха. Много по-осезаем ще е ефектът върху околната среда, ако повече бургазлии започнат през следващите години да карат електромобили. Затова Общината първа дава пример и то не само чрез използването на такива превозни средства в непосредствената си работа. В Бургас за престой на електромобил в синята зона не се заплаща нищо, безплатно е и зареждането им. В момента може да се ползват две зарядни станции - едната е на открития паркинг на ул. "Гурко", втората в подземния до Операта, но Общината има готовност да увеличи броя им сама или в партньорство.

Двата нови електромобила са зачислени към дирекциите "Околна среда"  и "Управление при кризи, обществен ред и сигурност", чиито служители са всеки ден на улицата. С едно зареждане на литиево-йонната батерия те могат да направят пробег от 212 километра.

През август тази година предстои за първи път да бъде тестван електрически автобус в градския транспорт на Бургас.