Награждават децата, загасили пожар в автомобил
Награждават децата, загасили пожар в автомобил / netinfo
Тримата ученици, които загасиха горящ автомобил в центъра на Бургас да бъдат удостоени с Почетна значка. Това предлагат в докладна записка общински съветници от групата на ГЕРБ.      
На 20 септември 2017 година, около 10.00 ч., учениците от XI „в“ клас на Професионална търговска гимназия в Бургас Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, по време на голямото междучасие, забелязват, че се възпламенява лек автомобил „Фолксваген Поло“. Превозното средство е спряло на светофара на улица „Константин Фотинов“.

Реакцията на момчетата е бърза. В рамките на минути вземат пожарогасител от сградата на Професионална търговска гимназия и се включват в гасенето на запаления автомобил. Собственикът на превозното средство не е притежавал пожарогасител и само действията на бурагските ученици е предотвратила изгарянето на автомобила и евентуално по-големи щети за шофьора, останалите автомобили в района и минувачите.

Общинските съветници са категорични, че адекватната и смела реакция на учениците заслужава адмириране и поощряване.

Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас дава възможност с Почетна значка да се отличават български и чуждестранни граждани за проявени героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест, борба с бедствия и аварии или заслуги за опазване на околната среда.

„Ние сме убедени, че такива действия трябва да служат за добър пример на младото поколение, затова считаме, че е необходимо тримата ученици да бъдат отличени от Общински съвет-Бургас“, пише в докладната записка.