Мобилизация в морските общини заради новия програмен период
Мобилизация в морските общини заради новия програмен период / Община Бургас

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев и представители на министерството разясниха пред кметове на общини от Бургаска област какви са възможностите за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. Срещата се състоя по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов.

Програмата за развитие на селските райони предоставя възможност за ремонт на пътища, ВиК съоръжения, читалища и храмове. Предвиденият финансов ресурс по мярка 7 е 625 млн. евро.
Финансирането на проектите има определен размер. Максималната сума, която ще се отпуска за ремонт на пътища, е 3 млн. евро. За социална инфраструктура - 2 млн. евро, а за всички други дейности - 1 млн. евро. Създаването на местна инициативна група е едно от условията, за да се финансират проекти по програмата.

Приоритет при реконструкцията на пътната инфраструктура ще се дава за отсечки, които свързват дадено населено място с републиканската мрежа или общинския център. Читалищата също могат да бъдат бенефициенти по програмата. Те ще могат да кандидатстват за отпускането на средства за ремонт.

Училищата и детските градини също ще могат да се възползват от Програмата за селските райони. Тя дава възможност да се реконструират физкултурни салони и спортни площадки, които се намират на територията на учебните заведения.

Програмата за морско дело и рибарство от своя страна предоставя възможност за модернизация на съществуващи вече рибарски пристанища. Това включва изграждането на лодкостоянки и кейове. Финансовият ресурс по Програмата за периода до 2020 година е малко повече от 113 млн. евро. 25 процента от средствата по проектите ще се осигуряват чрез национално финансиране.