Маестро Григор Паликаров
Маестро Григор Паликаров / Държавна опера Бургас

Диригентът Григор Паликаров е носител на тазгодишната награда "Емил Чакъров". Призът ще му бъде връчен на 21 август от 20.30 часа на сцената на Летния театър, по време на спектакъла "Бал с маски" от Джузепе Верди.

Маестро Паликаров е завършил Музикалното училище в Пловдив с пълен отличен успех и Музикалната академия в София с магистърски степени по специалностите оперно-симфонично дирижиране, композиция, пиано и хорово дирижиране.

Дебютира на оперна сцена още като студент на 22 години. Заставал е на пулта в Германия, Италия, Белгия, Франция, Холандия, Русия, САЩ, Япония, Корея, Тайван и други страни. Носител е на десетки различни музикални награди.

г

Освен, че дирижира, Григор Паликаров композира, концертира като пианист и преподава. В рамките на два мандата е бил председател на "Менса" – България, която е клон на Световната организация на хора с висок коефицент на интелигентност.

Наградата на името на световноизвестния български диригент Емил Чакъров, е учредена през 2011 година и по традиция е връчвана по време на едноименните Бургаски музикални празници. Първият носител е гениалният цигулар Минчо Минчев.