Комисия ще разглежда Несебърския случай
Комисия ще разглежда Несебърския случай / sxc.hu

Специална междуведомствена комисия за сигнали, подобни на казуса с дюните в Несебър, ще бъде създадена към Областна управа в Бургас. Тя ще се занимава с всички подобни случаи по цялото Южно Черноморие. Решение за нейното създаване беше взето от участниците на работна среща, свикана от министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов.

Тя ще бъде оглавена от заместник-областния управител Севдалина Турманова. Членове ще бъдат представители на всички институции, които имат отношение по казуса с несебърския терен, но и кметовете на всички морски общини в Бургаско. Комисията ще разгледа всички сигнали за случаи на промяна в статута на терени от държавния горския фонд и сигнали за увреждане на природата по Южното Черноморие.

Министър Найденов днес е представил справка, според която след август 2009 година няма започнати процедури за промяна на статута, а в момента вече било невъзможно такива терени да се продават без търг на частни инвеститори. Междуведомствената комисия трябва да изготви своя доклад по случая в Несебър до седем дни. Такива като нея ще бъдат създадени и във Варненска, и в Добричка област.