Кметът и съветниците се заклеха
Кметът и съветниците се заклеха / Пресцентър

„Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията на страната, във всичките си действия да се ръководя от интересите на бургазлии и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се!"

С тези думи днес встъпиха в длъжност кметът Димитър Николов, кметовете на населени места в общината и новите общински съветници. Церемонията води областният управител Вълчо Чолаков.

Ето обръщението на кмета към бургазлии и членовете на местния парламент без редакторска намеса:

"Скъпи съграждани,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

Предизборните емоции утихват и отново е време да наблегнем повече на работата, отколкото на приказките. Не се чувствам по-различно сега, отколкото в дните преди 25-ти октомври. Не летя в облаците, но гледам уверено напред. Използвам възможността още веднъж да благодаря на бургазлии за високото доверие, ще се постарая да го оправдая. На всички общински съветници пожелавам успешен мандат и нека в края му всички да имаме основанието да се гордеем с добре свършена работа, с още по-модерен и благоустроен град.

Нека бъдем приземени и съсредоточени, защото идват както Никулден и коледните празници с тяхното приповдигнато настроение, така и студовете и новата бюджетна година. На първо място, трябва да подготвим добре града и неговата инфраструктура за зимния период. Важно е също така да се обединим около една финансова рамка, която да гарантира растежа ни през 2016 година.

Всички сте запознати с по-големите проекти в програмата ми за новия мандат. В голяма степен постигнатите 84 % в изборния ден са подкрепа именно за тези проекти. Те не са мои, те са на Бургас. Затова нека не пречим на тяхното изпълнение, а да ги защитаваме. Борим се за едни и същи европейски средства с останалите големи градове и е важно да покажем единна бургаска позиция, за да извоюваме повече за града си. Това не е война, но е благородно състезание, което искам да спечелим. Нека конкуренцията отсее най-добрите местни власти в България и тук нямам предвид само общинската администрация, а и общинските съветници. През последните години Бургас беше винаги сред първите. Надявам се, че и вие като мен искате и ще работите това да стане трайна тенденция.

Готов съм да приема всяка нова добра идея, да участвам в конструктивни дебати, но няма да позволя да се губи времето на Бургас за деградивни политиканствания или апатичност.

Вие, общинските съветници, сте избрани от хората на Бургас и те очакват от вас работа, а не представителни функции. Призовавам ви да не късате връзката с избирателите и в края на мандата не само да не ви забравят имената, но и да ви запомнят като хора, които са помогнали за развитието на града.

Позволете ми още веднъж да изброя съвсем накратко приоритетите в предстоящата ми работа като кмет. Те са следните:

Модерен транспорт, благоустроени паркове, санирани жилищни блокове, обновени междублокови пространства, детски и спортни зони;

Модерно здравеопазване - високотехнологично и с добри специалисти;

Образование на по-високо ниво, съобразено със съвременните изисквания и отворено към света;

Повече високоплатени работни места и квалифицирани кадри;

Инвестиции в знакови културни пространства;

Отваряне на Бургас към морето и езерата с нови екозони, с разширяване на зоната за обществен достъп до Пристанището и нови рибни пристанища.

Разчитам на силната в подкрепа за тяхното изпълнение!

 

Изключително съм горд с позитивния дух на Бургас, който усещам около мен. Нека той да е общият знаменател в работата ни през следващите 4 години!"