Кметът: Без хладно оръжие в дискотеките, глоби за обида и скандали
Кметът: Без хладно оръжие в дискотеките, глоби за обида и скандали / netinfo

Носенето или ползването на хладни оръжия на обществени места да бъде забранено предлага кметът на Бургас Димитър Николов в  докладна записка до ОбС. Предложението е във връзка с изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред в общината . Прави се уточнението, че под „хладно оръжие” ще се разбират всякакви предмети, с които може да бъде лесно извършено физическо нараняване, както и такива предназначени за лична отбрана или нападение, като боксове, ножове, ками, саби, шила, копия и други.

Да се забрани откритото носене или ползване на всякакъв вид пневматично оръжие, като изключение ще се прави за спортните стрелбища и организираните такива спортни мероприятия –предлага още Николов.

В новата Наредба за опазване на обществения ред се визира и употребата на неприлични и оскърбителни изрази и агресивно поведение на публично място към граждани, органи на властта и обществеността. Тук се включват псувни, ругатни, скарване, сбиване и други действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие. Те са определени като „действия нарушаващи моралните норми”.

Предлаганите промени са следствие на проведената среща на кмета със собственици и управители на заведения на територията на Бургас по повод сигурността на клиенти и обществената безопасност. По време на срещата директорът на ОДП  комисар Павлин Димитров предложи  общината да въведе административна санкция за всеки посетител на дискотека у  когото бъдат открити кама, нож, бокс или какъвто и да било режещ предмет. Обществената дискусия бе предизвикана след смъртта на 24-годишния охранител в дискотека „Елит”. Очаква се докладната за кмета да бъде разгледана на сесията  на местния парламент през този месец.