„Капитаните и децата на Бургас”
„Капитаните и децата на Бургас” / netinfo

С много настроение и емоции за малки и големи премина събитието „Капитаните и децата на Бургас", посветено на Международния ден на Черно море. Изложбата-рецитал бе организирана от пристанище Бургас и се проведе в събота в Морска гара в присъствието на бургаските депутати Димитър Бойчев и Диана Йорданова, общински съветници, представители на морската общност, граждани и приятели на морето.
Музикални поздравления поднесоха Жасмин Аветисян, Веселина Димова и Илияна Атанасова, които изпяха едни от вечните песни за морето.
Истински фурор предизвика рецитала на Христо Бондаков, който освен корабен механик и авиоинженер, е и даровит поет. Неговите стихове, посветени на морето и морските хора, докоснаха сърцата на присъстващите, а много от тях, свързани с морето, преживяха отново морските случки и драматични моменти.
Приветствено слово поднесе директорът на пристанище Бургас Диян Димов, който подчерта, че Деня на Черно море /31 октомври/ е обединяващо събитие за всички бургазлии. „Международният ден на Черно море е свързващото звено между шестте държави, чиито брегове се къпят в него, техните ангажименти да го опазят и общите интереси, да го ползват разумно", заяви Диян Димов.
Сред гостите на събитието бяха кап. Христо Мушков, кап. Любомир Бонджев, боцман Димитър Вандаров и много членове на Клуба на моряка - ветеран в Бургас.
В изложбата участваха и картини на корабния агент Димчо Пишманов, който си е поставил за цел и е приел за своя мисия, да нарисува всички кораби на БМФ и на Океански риболов. Самият той бе там и с удоволствие разказа на посетителите историите на танкерите, които бе нарисувал.