Кампания в Очна болница „Бургас“ за Деня на белия бастун
Кампания в Очна болница „Бургас“ за Деня на белия бастун / pixabay

От 14-ти до 21-ви октомври Очна болница „Бургас" ще проведе информационната кампания по повод Международния ден на белия бастун. Всеки желаещ ще може да получи информационни материали за трудностите, с които ежедневно се сблъскват хората с тежки зрителни увреждания, и начините, по които останалите могат да оказват помощ. Информационната кампания на лечебното заведение е насочена към повишаване информираността на хората относно поведението им при общуване с незрящите. Тя се провежда ежегодно, но за първа година се организира съвместно със Съюза на слепите-гр. Бургас.
През 1980г. с решение на Световния съвет за благополучие на слепите 15-ти октомври е обявен за ден на безопасността на хората със силно увредено зрение. Освен че на този ден хората с тежки зрителни увреждания поставят належащите въпроси и проблеми, се акцентира върху независимостта им и волята им за пълноценен живот. Белият бастун е символ на тяхната самостоятелност, защото чрез него те могат да извършват различни дейности, без да разчитат на чужда помощ. Той предупреждава участниците в движението, че собственикът му не може да ги види и останалите трябва да са с повишено внимание и да го пазят. Вероятно е незрящият да има нужда от помощ.
Въпреки множеството дискусиите в обществото относно приемането и интегрирането на хората със зрителни увреждания, напредъкът е много бавен. Все още не е обичайно да виждаме незрящи хора, които се придвижват самостоятелно по улиците или да работят във фирми и институции. Вероятно и затова реакциите на останалите, виждайки човек с бял бастун, са невинаги адекватни.
От огромно значение за сигурността на незрящите е останалите да знаят как да помогнат. Виждащите не трябва да изпитват неудобство или колебание, когато срещнат някой, който ползва бял бастун, а да са готови да предложат съдействие.
15-ти октомври е денят, в който на най-висок глас трябва да се поставят проблемите на хората с тежки зрителни увреждания.