/ Снимка: Лалка Димитрова
Задържаният: Искам вкъщи за празниците. Съдията: Съжалявам, не съм Дядо Коледа
32-годишният Вангел Радев от Тюмен, издирван с червена бюлетина от Интерпол Москва по обвинение за търговия с наркотици, работел като аниматор в българските курорти.

Прокуратурата иска да екстрадира Вангел в Русия заради дрога

Това стана ясно днес в Бургаския окръжен съд, където се разглежда искането на прокуратурата да му се наложи постоянен арест. Това ще осигури присъствието му по време на съдебното заседание за екстрадицията му, поискана от руските власти.

Вангел е привлечен като обвиняем  през 2012 г., след като в него били открити 200 грама наркотик. Той обаче тайно успял да се измъкне от полицията в Тюмен. По собствените му думи, помолил един от придружаващите го униформени да изпушат по цигара на вън, а след това офейкал. 

Вангел твърди, че минал през Казахстан, след това през Македония, после през - Турция, а накрая се озовал в Бургас и се настанил в жилището на баща си в комплекс "Изгрев".

Според адвоката му, влязъл в страната ни с редовна виза. Издирваният шест години необезпокояван пребивавал в страната ни - през лятото работел като екскурзовод или развличал туристи. Задържан е преди броени дни в Бургас, след като отишъл да си поднови документите в служба „Миграция“. Там, при проверката, станало ясно, че е издирван от Русия. Днес той бе доведен с белезници в съда в Бургас.

„Не съм извършил нито едно престъпление в България. Даже на червено не съм пресичал. Избягах от Русия, защото там ме заплашваха. Моля, пуснете ме под домашен арест, за да прекарам празниците със семейството си, с детето си“, обърна се той към магистратите.

„Няма съд в България, който при наличието на тези данни да наложи друга мярка за неотклонение, освен „задържане под стража“. Съжалявам, но не съм Дядо Коледа“, каза председателят на съдебния състав.