"Кълна се в Аллах! Ако лъжа, да ме покоси и да умра тук“, каза Севджан пред магистратите в Бургас.
"Кълна се в Аллах! Ако лъжа, да ме покоси и да умра тук“, каза Севджан пред магистратите в Бургас. / Снимка: Лалка Димитрова
37-годишният Севджан Юмер от Карнобат, издирван от властите в Италия с европейска заповед, беше пуснат днес под домашен арест с решение на Бургаския окръжен съд. Юмер беше задържан преди броени дни, след като до районното управление на МВР в родния му град пристигнала депеша от прокуратурата на Апенините, затова че мъжът е осъден на 5,3 г. затвор от Апелативния съд в Рим за грабеж и побой над румънски гражданин и след произнасянето на присъдата изчезнал. Беглецът се върнал в Карнобат, където по собствените му думи закупил 460 овце, с които възнамерявал да подсигури съпругата си- албанка и 11 – годишния си син, докато е задържан.
 
Днес Севджан бе доведен под конвой в магистратурата в Бургас, а прокуратурата настоя да му се наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, която да гарантира безпрепятствената му екстрадиция в Италия.
„Знаех си, че ще ме задържат. Като пристигнаха полицаите сутринта у дома, изобщо не се съпротивлявах. Не съм искал да се укривам. Можех да избягам и в Турция, но искам да осигуря добър живот на семейството си”, каза Севджан в съда.

Мъжът трогна магистратите с откровена житейска изповед:

„Завършил съм основно образование. Исках да уча и средно, но баща ми ме накара да гледам прасетата. После заминах за Италия. Работих в строителството, спестявах пари. Алкохол не употребявам, кафета-не пия, не ям шоколади. Взимах 1200 евро на месец. Не ми пречеше, че дадох 100 евро на един румънец назаем. Не съм ги търсил тези пари. Но след две години, когато случайно го срещнах, той ми показа среден пръст. Бил е бивш шампион по бокс, но му счупих носа. Тогава започнаха проблемите ми. Никакъв грабеж не съм извършил. Той ми дължеше пари. А мен и роднина на жена ми задържаха. 12 години се точи това дело. А междувременно ме пуснаха. Имах магазин за плодове и зеленчуци, но той бизнеса не вървеше и реших да се върна в България. Купих животните и казах на баща ми: Както ти едно време ме караше по нощите да ги паса, сега е твой ред. Това е истината. Не съм искал да се укривам. Аллах и Господ са ми свидетели, не лъжа”.

Севджан даде дума, че сам дори ще плати билета си до Италия, за да изтърпи присъдата си. В крайна сметка той ще остане под домашен арест до екстрадицията му.