Новата система дава преимущество на ИАРА в техническо отношение, каза Силвана Стоянова, началник сектор център за наблюдение на риболовните кораби в ИАРА.
Новата система дава преимущество на ИАРА в техническо отношение, каза Силвана Стоянова, началник сектор център за наблюдение на риболовните кораби в ИАРА. / Снимка:Дарик-Бургас
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ оборудва 90 кораба с най-модерни системи за контрол на плавателните съдове за риболов от по цялото Черноморие. Проектът „Модернизация, закупуване, инсталиране и разработване на компютърни технологии, включително компютърен хардуер и софтуер, система за наблюдение на риболовните кораби и компютърни мрежи, позволяващи събиране, управление, валидиране, анализ, управление на риска“, е на стойност 1 258 635. 78 лв., от които 132 772. 20 лв. финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство и 155 863, 58 лв. национално финансиране.

Основната цел е осигуряването на непрекъснат контрол на дейностите по стопанския риболов у нас, както и обмен на информация и разработване на методи за вземане на проби във връзка с данните, свързани с риболовните дейности. След изпълнението на проекта, ИАРА ще има връзка с международните системи за обмен на информация. Предвижда се и изграждане на център за обработка и съхранение на данните.

„Системата, която в момента използваме, е създадена през 2006 г. Към днешна дата тя е морално и технически остаряла-  няма координати на корабите, не виждаме скоростта на плавателните съдове, а данните, които подаваме са неточни“, каза Силвана Стоянова, началник сектор център за наблюдение на риболовните кораби в ИАРА.
Новата система дава преимущество на ИАРА в техническо отношение. В нея е включен нов електронен дневник, а данните, които досега се подаваха на хартиен носител, ще бъдат дигитализирани. „Автоматично ще се разпознават началото и края на всяка една риболовна операция. Автоматизирано ще бъде и анализирането на данните за местонахождението на корабите, като новата система ще осигури точност с отклонение до един метър“, допълни Силвана Стоянова. Бързо сканиране ще показва разполага ли съответния кораб с нужните лицензи и БУЛСТАТ.  Специално ще бъде създадено мобилно приложение, което в реално време ще показва точната локация на плавателните съдове.

В рамките на проекта с нови системи ще бъдат оборудвани и 70 автомобила за контролна дейност на ИАРА. С нови технологии ще бъдат внедрени и в на борда на 5 от патрулните катери, с които разполага Агенцията. Всеки от тях ще се сдобие с четири камери – като едната, например, ще бъде насочена директно към бюрото на инспектора при попълване на документи и разписването на актове и предписания. Така ще отпаднат всякакви съмнения за злоупотреби. Срокът за изпълнение на проекта е 21 септември 2019 г.

Проектът се изпълнява по договор за безвъзмездна финансова помощ BG14MFOP001-3.001-0007-C02 от 21.09.2018 г. между Министерството на земеделието и храните и ИАРА, финансиран по Програма морско дело и рибарство, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.