И чужденци в надпревара за Цар на виното в Сунгурларе
И чужденци в надпревара за Цар на виното в Сунгурларе / netinfo

Йордан Кюмюрджиев от Сунгурларе стана Цар на виното за 2016 в общината, след сериозен тест и конкуренция с още 40 местни производители на домашни бели вина. Той получи своята награда от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и сподели сред десетките присъстващи, че най-важното за хубавото вино е човек да го прави с мерак. Кюмюрджиев е наследил уменията си от своя баща и е четвърто поколение винар.
Тази година на празника на винарите и градинарите, кметът на Сунгурларе инж. Васил Пнедилев награди общо 10 от участниците, чиято продукция беше селектирана от четирима опитни енолози.
Сред кандидатите за големия приз имаше и чужденци, които са избрали стария винарски край за свой втори роден дом. Такъв беше и Рауф Рунке от Холандия, който застана на почетното трето място.
Инж. Панделиев е категоричен, че събитието, коетотази година се провежда за 24 път в Сунгурларе те първа ще добива все по-голяма популярност, а общината ще посреща все повече туристи в живописната долина на виното, което е било поминък на поколения местни жители. Той припомни, че Сунгурларе е район, който преди близо столетие е представял страната ни в Европа с белите си вина. А първият злтен медал от международно изложение за сунгурларско вино е от 1896 година от изложение в Белгия.
Духовници, общински съветници и кметове бяха част от големия празник в Сунгурларе.
След награждаването присъстващите спазиха и старата българска традиция за зарязване на лозето. Преди това обаче се отбиха до старата прсъхнла чешма в града, от която на Трифон Зарезан потича червено вино.
Водосвет за здраве отслужиха духовници от българската православна църква.
„Лозарството и винарството в тази община ще царуват винаги, защото тук хората добре знаят смисъла на българската поговорка, че лозето не иска молитва, а иска мотика. На това ме учеха и моите баба и дядо, когато като дете ме водеха на семейните лозя и ме включваха в работата. Продължавайте да пазите традициите, да учите децата на труд и да предавате тайната на доброто вино на бъдещите поколения."- пожела областният управител Вълчо Чолаков.