"Да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим", заплашил единият униформен шофьора, от който взел 500 лева
Прокуратурата направи скандални разкрития за двама полицаи, взели подкуп в Благоевградско.

Униформените служители са от Главна дирекция "Национална полиция" и срещу тях е образувано дело, съобщиха от държавното обвинение на брифинг. 

От прокуратурата в Благоевград разкриха детайли за случай, при който униформените са взели 500 лева подкуп от водач на камион, натоварен с дървесина.

Той бил забелязан и спрян на пътя от Банско към Симитли от двама полицейски служители. Те му обяснили, че има проблем с документите му, а санкцията за това нарушение много сурова. Обясни наблюдаващият прокурор по делото Ивайло Филипов. 

прокуратура Благоевград брифинг
БГНЕС

"Водачът на товарния автомобил, силно притеснен попитал за вариант да се реши този въпрос", обърнал се шофьорът на автомобила към униформения служител, който спрял за проверка камиона. 

"Ако става въпрос за 10-20 лева, няма какво да приказваме", отговорил полицаят. 

В отговор шофьорът на камиона обяснил, че има 500 лева в себе си. По късно той предал сумата на полицаите, заедно с документите си. 

Междувременно пристигнал собственикът на транспортната фирма, който бил повикан на място. Обяснено му било, че санкцията за незаконно транспортиране на дървесина и сеч е 20 000 лева и конфискация на МПС-то. 

"Но тук попаднали на костелив орех, тъй като собственикът на превозваческата фирма бил дълбоко убеден, че не е в нарушение и, че няма за какво да се притеснява. В тази връзка им отговорил да правят каквото решат, и каквото считат за редно според тях", разказаха от държавното обвинение. 

Единият от полицаите заявил, че проблемът може да бъде решен срещу 1500 лева, но шефът на транспортната фирма от Гоце Делчев отново отказал да преговаря за искания подкуп. 

В крайна сметка шофьорът на камиона е бил освободен без санкция и двамата полицаи тръгнали към София.

При спускането от "Предела" в района на село Градево те забелязали движещ се пред тях лек автомобил Опел "Астра" и подали звуков и светлинен сигнал. Леката кола спряла, а зад нея патрулката. Униформените поискали документите за проверка на водача. Зад волана на опела бил гражданин на Симитли, който пътувал заедно с внучето си, 12-годишно момиче. Преди това бил в Банско за да закупи новородено теленце. Всички документи били редовни, но полицаите забелязали теленцето в багажника на автомобила и заявили, че шофьорът е в нарушение, тъй като превозва животно без ушна марка. Полицаите заявили, че са в акция срещу незаконен превоз на животни и дървесина. Санкцията за това нарушение била около 2000 лева, сваляне на регистрационните табели на автомобила, конфискация на МПС-то, при което гражданинът се ужасил и казал:

"Ще го пусна това теленце да избяга, не ми взимайте колата. Нямам парите, които трябва да дам за тази глоба 2000 лева, какво да правим", попитал шофьорът спрелите го полицаи. 

Полицаите забелязали, че прозорецът до момиченцето е отворен и то слуша какво си говорят. Затова го накарали да подаде контакт на автомобила и да затвори прозореца. Така започнали преговори. Водачът обявил, че в него има 100 лева, а полицаите му отговорили:

"Не е достатъчно, вдигни мизата" и поискали 500 лева, обясняват от прокуратурата. Мъжът обяснил, че няма тези пари у него, но живее наблизо и така всички се натоварили по колите и тръгнали към дома на шофьора. Отишли до кв. "Ураново", междувременно шофьорът се обадил на дъщеря си да приготви наличните 500 лева, които заделил за дърва, и да ги чака на кръстовище в Симитли. 

Шофьорът взел парите от дъщеря си и подал сумата в ръката на единия полицейски служител през прозореца на патрулката. Щом получили подкупа, двамата униформени се потеглили в София и пристигнали в столицата няколко часа по-късно. 

Няма записи за този ден 17.11. от боди камерите и от камерите на патрулката, съобщиха от прокуратурата. Няма данни и от GPS системата на патрулката. Установяват се причините за това. 

Още същата вечер и на следващия ден са подали жалби в районните управления на МВР.

Първи подава жалба синът на жителя на Симитли, който се обадил на номер 112 и се оплакал, че баща му е бил заплашван от полицай с думите: "Да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим", разкриха от прокуратурата. 

Двамата униформени са задържани на 24 номеври в София и срещу тях е повдигнато обвинение. Предстои да бъде гледана мярката им за неотклонение. 

От държавното обвинение съобщиха и за образувано дело за измама. То е за продажба на стоки за бита от реномирани търговски марки.

В хода на разследването е било установено, че на 20.11.2022 г. жител на с. Скрът, община Петрич, Г.Т. бил въведен в заблуждение, в резултат на което му била причинена вреда в размер на 1 600 лева. Срещу тази сума на мъжа били предложени комплекти тенджери, ножове и позлатени вилици от реномирани марки. В действителност му били продадени готварски съдове, кухненски прибори и такива за хранене, различни от показаните му първоначално мостри на предлаганите за продажба стоки. В хода на разследването са били проведени разпити на свидетели, извършено разпознаване, приложени писмени доказателства, иззети множество вещи, приобщени към доказателствата по делото. В качеството на обвиняем за извършената измама е бил привлечен гражданинът на Молдова В.П. (на 52 години). Той е изразил съжаление за престъпните си действия и е възстановил на пострадалия причинените
вреди.

Между Районна прокуратура – Благоевград и защитата на обвиняемия В.П. е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено му е наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, съобщиха от прокуратурата.