Гърци нелегално ловуват бяла мида в Иракли
Гърци нелегално ловуват бяла мида в Иракли / netinfo
Гръцки граждани са задържани в района на Обзор,в месносттаИраклипо време на извършване на нерегламентиран улов на бяла мида. В България уловът на този вид мида е забранен, заради методът на изваждане с драги, което нарушава екоравновесието.

Тримата мъже от Гърция, съответно на 26, 29 и 37 години са били задържани полицейски служители по време на нелегалния улов. Бракониерите са били в неопренови костюми.

В рамките на няколко часа уловеното от тях количество бели миди е било 253 кг. Нарушителите влезли в страната ни същия ден с лек автомобил „Пежо 205”.
По случая са сезирани Изпълнителната агенция по Рибарство и аквакултури и Гранична полиция.
Бялата пясъчна мида е деликатес в Гърция и Италия, където количеството от нея е на изчерпване. Цената за един килограм е около 25 евро.
“Границата е на облекчен режим, защото е вътрешна за ЕС. Ако това се случеше с български граждани в Гърция, нямаше да излязат от затворите", коментира шефът на ИАРА в Бургас Джемил Кадиш.

Според Кадиш за 3-4 часа бракониерите събират около 800 килограма миди. Работят с ръчни драги, с което нарушават екоравновесието на дъното, което е и причина уловът на този вид мида да е абсолутно забранен.