Откриват финалната изложба от пленера на Дарик радио
Откриват финалната изложба от пленера на Дарик радио / netinfo
Тази вечер една от най-футуристичните сгради край морския бряг в Бургас – Магазия 1 ще събере картините на 16 български художници. Експозицията е финалния щрих от седемнайстото издание на майсторския пленер на Дарик радио – „Звук и цвят“. Пресечна точна за творците от цялата страна и тази година бе хотелски комплекс "Магнолиите" - Приморско клуб.

Свои платна в Бургас ще подредят: Атанас Атанасов, Атанас Гаджев, Валентин Стефанов, Георги Миленов, Гергана Николова, Емануела Ковач, Иво Бистрички, Камен Старчев, Маргарита Янчева, Наталия Абаева, Нина Ковачева, Павел Целовски, Румен Атанасов, Светозар Бенчев, Стефан Чожков и Чавдар Гюзелев.

Изборът на експозиционния център Магазия 1 не е случаен. Сградата има впечатляваща история, която ще даде нов, по-силен заряд на изложбата. Сградата е построена през далечната 1903 година, по технология, използвана за издигането на емблемата на френската столица – Айфеловата кула.

Експозицията ще бъде открита от 18.00 часа.

Колекцията от пленерите на Дарик радио наброява над 300 картини, дело на повече от 120 художници – български и чуждестранни. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременното българско изобразително изкуство. Пленерът на Дарик е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само допринася за раждането на нови художествени произведения, но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.