Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите от стопанска дейност
Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите от стопанска дейност / netinfo

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на керамика, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.
В Бургас са регистрирани над 19 000 еднолични търговци. Тези от тях, които през 2015 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2016 г., уточняват от НАП Бургас.
Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП - www.nap.bg. Формулярите се подават до 3 май 2016 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.
Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2016 г., ще ползва отстъпка от 5%.