ГДБОП
ГДБОП / БГНЕС
Двоен убиец, осъден на доживотен затвор без право на замяна, е кукловодът на организираната престъпна група, която беше разбита вчера в Бургас. Той излежава присъда в старозагорския затвор за взрив, поставен в автомобил, при който загиват двама души. Той държал връзка с останалите членове на групата, чрез приложение в интернет.

Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на специализираната прокуратура Сийка Милева и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Бургас под обсада: Десет задържани в акция срещу група за изнудване (СНИМКИ)

Групата работела по две направления на територията на област Бургас. По първото те изнудвали бизнесмени да прехвърлят бизнеса си, а по второто давали пари на заем срещу висока лихва. Те заплашвали собственици на търговски обекти и хотели да наемат фирми за охрана, собственост на дружества на техни подставени лица. Извършвали побои на хора от конкурентни фирми за охрана. Когато пък давали пари на лихва и лицата не можели да ги върнат , им нанасяли побои. Също така те наемали магазини по морето за сезона, плащали само първия наем, а когато собствениците им обявявали, че трябва да напуснат, те им оказвали психически и физически натиск, заплашвали здравето и живота на тях и на техните близки. Рекетьорите дори принуждавали собственици на хранителни магазини да зареждат хляб само от техен доставчик.

По случая има разпитани много свидетели. Те са дали показания пред съдия, каза Милева, а Спиридонов уточни, че групата е в полезрението на органите на реда от няколко години, но доказателствата, които се събрани са от началото на тази година.

7 лица са привлечени като обвиняеми за Организирана престъпна група. Шест от тях са арестувани вчера, а седмият вече излежава присъда за двойно убийство в старозагорския затвор.