Донков-Бухала с високо кръвно? Остава в ареста.
Донков-Бухала с високо кръвно? Остава в ареста. / netinfo

 

Арестуваният  бургаски лихвар –милионер Иван Донков, собственик на над 40 имота по морето, остава в следствения арест. Окръжният съд не уважи искането му за по –лека мярка за неотклонение поради здравословни проблеми.

Донков е зад решетките от 1 декември, когато бе задържан при акция на полицията след журналистическо разследване. 48-годишният Донков по прякор Бухала е привлечен е като обвиняем  за извършване на лихварска дейност и финансови сделки без разрешително по чл.252 ал 2 от НК във връзка с  алинея 1. чл.26.  от НК.  По закон се предвиждат от 5 до 10 години затвор,  от 5 до 10 хиляди лева глоба и конфискация на имущество.

 Полицейското разследване е установило, че с имотите си Бухала с сдобил в продължение на 12 години, като  клиентите му  ги предоставяли като обезпечение за дадени от него парични заеми. Освен 10% месечна лихва, Донков начислявал и наказателна от 1% при просрочване. Прокуратурата разполага със свидетелски показания на някои от жертвите му, които са били заплашвани с убийство и палежи на автомобили.

Защитата на Донков поиска от съда назначаването на медицинска експертиза. Тя  трябваше да установи здравословното състояние на задържания и на базата на заключенията на медиците  на бъде променена и мярката за неотклонение. Според адвокат Стефан Константинов,  Донков е с кръвно 260/ 140 и има опасност за живота му. Защитникът заяви в съдебната зала, че постоянния арест на Донков е по-скоро ”целящ да удовлетвори обществените настроения „и се дължи на „медийния резонанс  представяш подсъдимия като враг №1”.

По думите на адвоката твърденията, че ако е под домашен арест Донков ще заплашва свидетели са необосновани. Той бил използвал единствено законови  способи и в делото няма данни за нерегламентирани средства срещу клиенти. Той е с чисто съдебно минало и срещу него няма друго производство , се аргументира Константинов.

 Самият лихвар обясни пред съда, че не се чувства добре. „Не смятам,че съм заплаха и  едно бъдещо дело ще докаже дали някой е бил заплашван от мен”, каза още Донков.

 И днес пред съдебната зала останаха част от ужилените от Иван Донков бургазлии. Те не бяха допуснати на заседанието с аргумента, че в хода на делото могат да бъдат разпитвани като свидетели.