Димитър Николов
Димитър Николов / Снимка: Община Бургас
Кметът Димитър Николов провери на място как вървят строителните дейности на модерния нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Новата сграда ще бъде на три етажа, с разгъната застроена площ 1300 кв. м. и топла връзка с основния учебен корпус на училището по компютърни технологии.

„Новият учебен корпус ще даде възможност не само за разширение на базата и паралелките, които се обучават в компютърната гимназия, но също за бъдещото й развитие и надграждане на изучаваните иновативни направления. Тук от септември ще започне обучението в най-новата специалност „Роботика и изкуствен интелект“, сподели кметът Николов при посещението си на строителната площадка.

На първия етаж ще има общо 4 учебни помещения – две класни стаи и две специализирани лаборатории. Вторият етаж ще съдържа 6 помещения, които ще представляват три класни стаи, стая за самоподготовка и два компютърни кабинета. На последния (трети) етаж ще има два компютърни кабинета, кабинет по физика с хранилище към него и кабинет по изкуствен интелект за новата специалност в гимназията - „Роботика и изкуствен интелект“.

Кабинетът по роботика ще има и зона за презентации, отделена с прозрачна преграда, за да могат да се наблюдават презентациите и отвън. Трите етажа ще бъдат свързани със стълбище и асансьор, който може да бъде използван от лица в неравностойно положение.

Новият корпус ще бъде съобразен функционално и цветово със съществуващата учебна сграда. Неговата фасада ще бъде допълнително модернизирана с монтиране на подвижни слънцезащитни елементи на релси (2 и 3 етаж), вертикални фотоволтаични жалузи с функция на слънцезащитни елементи и на алтернативен енергиен източник и фотоволтаични панели на покрива.

„Съвсем скоро ще започнем изграждане на нов корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ откъм улица „Алеко Константинов“ и проектиране на нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ и на гимназията за романски езици „Георги С. Раковски“. С това ще осигурим отделен сграден фонд на тези училища и преминаването им към едносменен режим на обучение“, допълни още кметът Димитър Николов.