Димитър Бойчев: Исканията за премахване на сергиите са крайни
Димитър Бойчев: Исканията за премахване на сергиите са крайни / netinfo
Димитър Бойчев: Исканията за премахване на сергиите са крайни
57323
Димитър Бойчев: Исканията за премахване на сергиите са крайни
  • Димитър Бойчев: Исканията за премахване на сергиите са крайни

Като залитане в крайности определи ултиматума на хотелиерите в Слънчев бряг за премахване на сергиите, Димитър Бойчев, който е член на парламентарната Комисия по икономическа политика,енергетика и туризъм в Народното събрание.

Според него, ако влезе в сила промяната за тотална забрана за алейната търговия, забраната за поставяне на маси и столове в зелени площи и тротоарите, това ще бъде залитане в опасна крайност, тъй като масово туристите в комплекса търсят именно такива обекти за пазаруване. Ако в курортния комплекс влязат по-богати туристи, които не проявяват интерес към сергиите, то те ще отпаднат естествено.

„Не си представям един мега комплекс като Слънчев бряг, да е без външна търговия - категорично. Това е една от позициите, тази на Съюза на собствениците, но има много други съюзи, които са на друго мнение и не искат тотално премахване на тези обекти", коментира депутатът от Несебър.

Според него това, на което трябва да се обърне внимание е налагането на обща визия на сергиите, което би създало естетически по-добър вид на тези обекти.
„От друга страна това предложение вече премина на второ четене и беше отхвърлено, така че, ако хотелиерите искаха да направят нещо, можеха по-скоро да предизвикат дебати преди това", смята още Димитър Бойчев.

Преди броени дни Съюзът на собствениците на хотели в Слънчев бряг изпрати протестно писмо до премиера Борисов, в което настоя всички временни обекти от курорта да бъдат премахнати.
Това стана след като Народното събрание реши сергиите в курортите да останат. Депутатите не се съгласиха с народният представител Емил Димитров, според който маси на открито и сергии трябва да се разполагат само в собствени имоти в курортите с национално значение, но не и по тротоарите. Според предлаганата от него поправка в Закона за устройството на територията такива сергии не трябва да има по улици и зелени площи.

"Това е проблем, с който се борим от години. Бичът „сергии за гащи, чорапи и кинкалерия" трябва да бъде изкоренен окончателно, пишеше в писмото. „Основната причина „Слънчев бряг" да изглежда като „селски кокошарник", както заяви премиерът, е наличието на голям брой временни обекти, които, както с външния си вид, така и със стоките си, не кореспондират с висококатегорийната хотелска база и принизяват имиджа на курорта", заяви в декларацията председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова.