Бургас може да е домакин на Световното първенство по ушу през 2016

Бургас може да  е домакин на Световното първенство по ушу през 2016
Бургас може да е домакин на Световното първенство по ушу през 2016

Бургас има реален шанс да получи домакинството на Шестото световното първенство по ушу за деца през 2016. Това съобщи председателят на Българската федерация по ушу  - Стефан Колев. През май тази година той е представил кандидатурата на страната ни за провеждане на грандиозното събитие унас. Като град на спорта за 2015 г., Колев и екипът му в управителния съвет на федерацията единодушно  са посочили Бургас за град – домакин.

„Предполагам, че инфраструктурата, спортните бази  и жителите ще бъдат изцяло подготвени за това събитие, за което се очаква да пристигнат над 1000 състезатели и дори повече екипи и треньори. Това е най-големия форум за ушу в цял свят.  Ушу е изключително динамичен, доста труден и опасен спорт. Играе се от ниска възраст, а състезателите са в своята върхова кариера между 16 и 25 години, което означава че най-големите състезатели в света ще се представят в Бургас“, каза президентът на отбора на шампионите на България – Стефан Колев.

Вече са започнали и запитванията от Световната федерация за осигуряване на база за гостите и състезателите по време на престижния форум. Световният шампион на България очаква, ако кандидатурата на Бургас бъде одобрена, това да допринесе и за реклама на града ни, тъй като от ушу се интересуват  милиони души по света.

В световните класации ушу е избран за спорт на 21 век, защото съчетава грижата за здравето, динамиката, атрактивността и така последователно всичките 12 критерии за полезност .

Стефан Колев,  съобщи още, че Бургас ще има честта да е домакин на Конгреса на световната федерация по ушу. Неговите очаквания са двете мащабни събития да допринесат и за развитието на спортния туризъм в Бургас, каквато ще бъде една от темите на форум