Борисов поздрави учените за успешния проект
Борисов поздрави учените за успешния проект / Дарик Бургас
Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще бъде направен музей, който да събере огромната и вълнуваща експозиция след приключването на мащабния проект за проучване на черноморското дъно и българското крайбрежие – Black Sea MAP. Борисов не съобщи други подробности за инвестицията. В Бургас той се срещна с екипа археолози и учени.
 

Преди 15 000 години българският бряг е бил 60 километра навътре в Черно море
 

По-рано днес министърът на културата Боил Банов настоя да бъде изграден морски музей, в който да бъдат изложени откритите находки от последните две години, в които се извършва експедицията. Международен екип от учени разкри десетки корабокрушения и любопитни факти за региона на Черно море. Според Банов най-доброто място за тематичен музей е на созополския остров Св. Кирик и Юлита.
 

Разкриват тайните на потопен древен град при устието на Ропотамо


Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт с музей при БАН също подкрепи идеята. „Надявам се това да се случи скоро и наистина да имаме един хубав морски археологически музей край морето. След този проект българското Черноморие вече е на световната карта”, каза Вагалински.