/ Веселин Максимов
Елински, римски, византийски и османски кораби лежат на дъното
Професор Людмил Вагалински за експедицията
94641
Професор Людмил Вагалински за експедицията
  • Професор Людмил Вагалински за експедицията
Изследването на поселищата, открити на 100 метра дълбочина в Черно море показва, че сегашният български бряг е бил на около 60 километра навътре в морето, но потъването се е случило постепенно и това не подкрепя тезата, че Ной е построил своя ковчег тук, преди да отплава и да се спаси от споменатия в Библията потоп. 

Това стана ясно днес, на пресконференцията в Бургас по повод края на проекта “Black Sea Map”. На различни дълбочини там се намират останки от корабокрушения на кораби от елинистичния, римския , византийския и османски периоди, обхващащи около две и половина хилядолетия.

Морските съдове са с все още стоящи мачти, рулове на място, с товари от амфори и корабно оборудване. С резби или следи от инструменти, които са така ясно разграничими, както в деня, в който са направени от корабостроителите. В много от корабите има структурни елементи и оборудване, невиждани досега и известни само от писмени паметници.

Изследването на поселищата, открити на 100 метра дълбочина показва, че сегашният български бряг е бил на около 60 километра навътре в морето, но потъването се е случило постепенно и това не подкрепя тезата, че Ной е построил своя ковчег тук, преди да отплава и да се спаси от споменатия в Библията потоп. 

Архитектурни шедьоври и творчески идеи на Флората в Бургас

В експедицията участваха световно признати морски изследователи, които от борда на кораба Havila Subsea със специална техника проучиха комплексно дълбините на Черно море. Водач на екипа беше професор Джон Адамс от университета в британския град Саутхямптън, директорът на Националния археологически институт Людмил Вагалински и д-р Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол.

Екипът беше от учени от Великобритания, България, Съединените американски щати, Норвегия, Гърция и Украйна. 

Чуйте повече любопитни подробности от професор Вагалински