/ netinfo
25 000 000 лева е проектобюджета на община Созопол за 2018 година. Размерът на държавната субсидия е малко над 5,5 млн. лева, показа проверка на „Дарик“. Харчовете на Черноморската община са разчетени в три основни направления – образование, благоустрояване и спорт, а размерът на приходите набъбва до цели 25 млн. лева, показва проектната рамка.
 

Кметът на Созопол: Ставам партия с дявола, но пасарелка край Атия ще има


До края на годината в общината ще бъдат изпълнени няколко мащабни инфраструктурни проекти. Продължава въвеждането на енергоспестяващите мерки с подмяна на уличното осветление в самия общински център и съставните селища, което ще намали значително общинските разходи за електроенергия. В село Зидарово осветителните тела вече са изцяло нови. През тази година община Созопол е разчела 3 млн. лева за цялостно завършване на проекта. 

През 2018-та трябва да започне и проектирането на довеждащ път до депото за строителни отпадъци. Паралелно с това там ще се изгражда и нов водопровод. В детска градина „Делфинче“ в град Черноморец пък ще бъде направен основен ремонт. След инвестицията на общината за 100 000 лева, сградата ще претърпи пълна промяна, като в нея ще бъдат внедрени всички мерки за енергийна ефективност.
 

Французин, ветеран и още четирима нови в „Созопол“


В бюджета на Созопол са заложени и средства за дейности по преместването на високоволтови кабели в района на кв. „Мисаря“ във връзка с изграждането на Автогара – Созопол.  За ремонт на улици и изграждането на тротоари в общинския център са предвидени над 1 500 000 лева. Основен обект е ул. „Проф. Иван Венедиков“ в местността Буджака, която ще да бъде изцяло асфалтирана.

През 2018-та Созопол ще похарчи и значителна сума за образование – 4 470 000 лева. Осигурени са и 25 428 лв. за стипендии, както и 119 548 лв. за индивидуална и самостоятелна форма на обучение на 238 ученика. Администрацията ще харчи и 500 000 лева от европейските фондове за четири проекта – всички със социална насоченост.
 

Созопол грейва с ново осветление след края на май


Местната администрация в Созопол е предвидила и почти четвърт милиона за събаряне на незаконни сгради, благоустрояване около общински имоти и разчистване на нерегламентирани сметища. Значителна е и сумата за обезопасяване на опасни пътни участъци, маркировка и нови пътни знаци на територията на цялата община.

Парите за спорт, предвидени в бюджета за тази година, са 1,2 млн. лева, като почти половината ще бъдат усвоени от Общински футболен клуб „Созопол“. Прави впечатление, че екипът на кмета Панайот Рейзи започва годината „на чисто“, а в проектобюджета не са предвидени средства от банкови заеми. За културна дейност ще бъде похарчени 1 милиона лева.