Созопол
Созопол / netinfo
Коледно-новогодишните празници стартират със запалването на светлините на елхата в Созопол и продължават с разнообразни събития за деца и възрастни в населените места в цялата община. 

Богата и разнобразна е програмата на предколедните празници под наслов „Камбани коледни звънят”. На 04 декември, понеделник от 17.00 часа тържествено ще бъдат запалени светлинит на елхата пред сградата на общината, с което ще се даде старт на предколедните празнични събития.

В навечерието на Никулден, 05 декември, от 17:30 часа, концерт с участието на самодейните групи и състави към НЧ ”Отец Паисий-1896 г.”- Созопол, ще зарадва жителите на града.

Помогнете с дрешки и обувки под елхата в Областна администрация

Празничният ден на Никулден, 06 декември ще започне в 8.00 часа с празнична литургия в храм „ Св.Георги Победоносец и след водосвета литийно шествие от рибари, жители и гости на града ще се отправи към рибарското пристанище в Созопол,където ще бъде извършен водосвет на рибарските кораби.

Традицията и тази година ще бъде спазена, като всички кораби, лодки и яхти ще излязат в открто море, за да бъде извършен ритуала по отдаване почит на загиналите рибари и моряци с хвърляне на венци и цветя в открито море. Никулден ще продължи с народно веселие.

От 11 до 21 декември, в училищата в населените места в община Созопол ще има Работилничка на Дядо Коледа, в която малки и по-големи ученици ще майсторят коледно-новогодишни сувенири.

Предколедни фолклорни концерти ще зарадват жителите на Созопол, селата Зидарово, Крушевец, Равна гора и Росен в периода от 13 до 18 декември На 15 декември, от 17.30 часа ще се проведе традиционния Благотворителен кулинарен базар, който се организира от СОСЗР и Клуб „Българка”

Общински празник  „Ой Коледо, Коледо!” ще събере коледарски групи от цялата община, които ще покажат традиции и обичаи в коледуването на 17 декември,  от 10.30 часа в НЧ ”Димо Николов 1908 г.”-Черноморец.

Бургас посреща Рождество Христово с втора част на „12 коледни картички“

На 21 декември, от 17.30 часа Дядо Коледа и Снежанка ще зарадват децата от Созопол с детски  празник с много забавления, изненади и подаръци. Той ще се проведе в  НЧ „Отец Паисий 1896 г.”-гр. Созопол, където деца и възрастни ще се радват и на Коледен базар за картички, сурвачки и играчки.

Завършек на предколедните празнични събития на Община Созопол ще поставят коледарски групи, които ще наричат за берекет и здраве в Общинския съвет на 22 декември, от 9:30 часа, когато ще се проведе и последното редовно заседание на местния парламент.

Тогава ще бъдат обявени резултатите от традиционня коледен конкурс за най-добре украсен дом, офис, магазин, училище, ДГ, улица , площад и др. в Созопол. 

Първите трима отличени участника ще получат парични награди, поощрителни награди ще бъдат връчени на следващите седем участника в конкурса, а всички, които са украсили града и са допринесли за празничната му визия ще получат грамоти.