/ netinfo
Куражлиите на хоро в морето за Богоявление
25-годишният Станислав Христов от Созопол, който работи като крупие, спаси днес пръв Светия Кръст в морската община. По традиция, позната само в Стария град, светинята бе разчупена на две и след като Станислав пръв достигна до кръста и го издигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите, второто парче бе хвърлено още по- навътре в морето.

Последва ново гмуркане и този път най-бърз се оказа Калоян Николов, който пък миналата година пръв спаси кръста.

„Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Аполония.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е билопокрито с лед. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция.

Така здравето стига до повече хора”, разказа отец Димитър, който заедно с отец Иван и кмета на Созопол Панайот Рейзи застанаха начело на литийното шествие. То потегли от църквата „Св.  Георги Победоносец”, под празничните звуци на камбаните, и продължи през целия град като бе посрещнато от стотици жители и гости, които присъстваха на ритуалното хвърляне на кръста в морето.

В него се включиха 34 участници- най-младият бе на 16-години, най-възрастният- на 50.

 


А за финал, всички куражлии се включиха в хоро в морските води.