. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41,2 на сто в сравнение с година по-рано”, каза министър Ангелкова.
. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41,2 на сто в сравнение с година по-рано”, каза министър Ангелкова. / Снимка: Министерство на туризма
„Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до 2023 г. Това показва колко сериозен е потенциалът на този пазар и колко трябва да сме активни в промотирането в Китай на възможностите за туризъм у нас”. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионен панел за възможностите за сътрудничеството в сферата туризма.

Форумът бе част от международния бизнес форум, който се провежда в София в рамките на срещата „16+1“. Събитието е под егидата на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.
”Около 10 млн. посетители от Китай са пътували в Европа през 2016 г. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41,2 на сто в сравнение с година по-рано”, каза още Ангелкова. За периода януари-май 2018 г. китайските туристи в страната ни са 8 234 и се наблюдава увеличение от 4,1% спрямо същия период на предходната година”, подчерта Ангелкова. И допълни:  У нас през миналата година постъпленията от международен туризъм достигнаха близо 6,9 млрд. лв., като се постигна увеличение от 9,3 на сто.

Международните туристически посещения са близо 8,9 млн. и се отчете нарастване от 7.3%. Отрасълът създава 13% от брутния вътрешен продукт на България, което го нарежда сред водещите 5 икономически сектора”.

Министърът на туризма съобщи, че се работи по създаването на т.нар. „Балкански маршрут“, който е специално предназначен за популяризиране на възможностите за туризъм в региона. Той е съвместен проект между 11 страни от Балканите. Това са България, Сърбия, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Словения и Република Македония.