Анелия Крушкова: България ще привлича туристи от Китай и Корея
Анелия Крушкова: България ще привлича туристи от Китай и Корея / netinfo
Българският туризъм трябва да бъде атрактивен за туристи от Китай и Корея, защото тяхното привличане ще осигури сериозен ръст на посещаемост и приходи в туристическия сектор. Това заяви в Бургас Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Тези чужденци обаче, имат свои изисквания, държат на специфичната си храна и трябва да бъдат привлечени с атрактивни предложения за оползотворяване на времето от своя престой, уточни Крушкова.

През 2007 г. е повишен ръста на туристите от Европейския съюз с 23,24 %. Общо над 5 млн. чужденци са почивали в България. Намаляват гостите от Сърбия и Македония, заради по - ниските цени в Гърция и Турция. Повече българи са били на почивка извън страната. Целта е те да бъдат привлечени от туристически оферти у нас. Усилията трябва да се насочат в развитието на анимацията, защото проучванията показват, че туристите търсят емоция и позитивни спомени при посещението си в друга държава.

През миналата година България е участвала на 7 световни и 67 локални туристически изложения, но представянето й като дестинация трябва да продължи. Жестоката конкуренция изисква да предложим атрактивна програма, заяви Крушкова. Тя обяви още, че е изготвена рамкова стратегия за развитие на туристическия сектор и според нея е необходимо да бъде приет нов закон за туризма. Необходимо е развитие на алтернативен туризъм и рекламирането на България като подходяща за почивка през 4 сезона. Предстоящият летен сезон ще бъде открит по рано и това е една тенденция, която ще спазваме и за в бъдеще, каза още председателят на ДАТ.

Тези данни бяха представени на регионален туристически форум, който се проведе за 10 поредна година в Бургас. Домакин бе областният управител Любомир Пантелеев. Присъстваха представители на черноморските общини, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по заетостта, Министерството на регионалното развитие, концесионери на плажове, хотелиери.