5000 ученици за 50 години във втората езикова гимназия на града
5000 ученици за 50 години във втората езикова гимназия на града / netinfo

5000 възпитаници са завършили гимназията "Васил Левски" в Бургас, отчитат от ръководството дни преди 50-годишния юбилей на училището, което през годините е било реална гимназия, руска, а по настоящем за изучаване на чужди езици.
На 19 февруари училището ще отбележи своята голяма годишнина в новата си сграда и 650 ученици, разпределени в 25 паралелки.
Гимназията за чужди езици „Васил Левски" е единствената в региона, в която руският се изучава като първи чужд език. ГЧЕ работи и по много европейски проекти и национални програми.
Правоприемник е на III политехническа гимназия, трансформирана през 1963 год. в Руска езикова гимназия, а през 1992-а, в Гимназия за чужди езици. Със своята богата история училището е емблематично като духовно средище и институция, която в период на всеобщи промени, е призвана да осигури качествено и модерно образование.
Първият директор на Трета смесена гимназия е бил Борис Баев, а Константин Иванов - първият директор на Руската гимназия. Тя е втората езикова гимназия в Бургас след Немската.