плаж Слънчев бряг
плаж Слънчев бряг / Пресцентър
Ръст от 2,2% или над 9 000 000 реализирани нощувки на български граждани за 2018 г. отчитат данните на НСИ. Това означава с 7,8% ръст на приходите или над 370 млн. лв. реализирани от нощувки на българи у нас . Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след въпрос от народния представител от ГЕРБ Ася Пеева.
 
Ангелкова уточни, че през 2019 г. е стартирала кампания на Министерството на туризма, насърчаваща вътрешните пътувания. Целта е опознаване на по-малко известни дестинации и развитие на регионите. Изготвя се специализиран календар на събития, извън заложените в Националната програма за туристическа реклама.

„Най-добър наш партньор ще бъдат кметовете, които споделят добрите си практики за привличането на туристи. На фона на силната външна конкуренция на пазара ще е необходимо усилия да обединят всички – и държавата, и местната власт, и бизнеса”, каза Ася Пеева.

В момента а фокус е концепцията за туристическо райониране, като 7 от 9 организации вече функционират в райони, където може да се използва европейско финансиране. Ключов фактор е изготвянето на 8 културно-исторически маршрута, обогатени с винено-кулинарни и СПА направления. Те обхващат над 100 общини.