/ Маргарита Петкова
Как да бъдат разпределени капиталовите разходи за 2018 година, към това е насочен интересът на общинските съветници в Гърмен, преди приемането на годишния бюджет, по думите на кмета Минка Капитанова. Общата предвидена сума е 458 хиляди лева, като тези средства не могат да бъдат разпределени по равно между селата в общината, както настояват някои от съветниците, а според приоритетите на инвестиционната програма, категорична е кметът Капитанова.

Преди да бъде приет общинският бюджет,  тя предприе серия срещи с жителите на общината във всяко село, където хората поставят своите проблеми и искания към кметската управа, свързани както с нерешени частни въпроси, така и с обществени, свързани най-вече с благоустрояване на населените места и подобряване на инфраструктурата.

И тази година освен на държавната субсидия, която е основно за училищата, приходите, на които ще разчита Община Гърмен са от таксите за използване на минерална вода, плащани от хотелите, данък сгради, такса смет и други такси за административни услуги.

С 8,5 процента е завишена събираемостта през 2017 г., сочат данните на местната служба за данъци и такси, което означава, че хората от Гърмен и общината са станали по-съвестни данъкоплатци, а и служителите по-добре си вършат работата, коментира още Минка Капитанова.