За втори път съдят кредитния бос Магурев за измама с апартаменти на длъжници
За втори път съдят кредитния бос Магурев за измама с апартаменти на длъжници / netinfo
Районният съдия в Благоевград Калина Иванова даде ход на втори наказателен процес срещу собственика на заложната къща "Виги" - Велимир Магурев.

Той е подсъдим за измама с недвижими имоти на благоевградчаните Методи Бабов и Евда Стоилкова.

Неотдавна Магурев бе осъден от друг съдебен състав на една година условно лишаване от свобода и имуществена конфискация, но магистратите в окръжния съд върнаха делото за ново разглеждане.

Семейство Мая и Методи Бабови загубили жилище от сто квадрата в централната градска част в далечната 1994 година. Тогава Бабов взел назаем 270 000 лева от кредитната къща на Магурев и съдружниците му Георги Тозев от групировката "Г-15" в Благоевград и Димитър Сахатчиев, който е съпруг на административния съдия Стоянка Пишиева.

В договорения срок за погасяване на заема Бабов не върнал парите. Той обаче имал неблагоразумието да подпише пълномощно на Велимир Магурев, имащо стойност на договор за продажба на апартамента.

В началото на 1995 година Магурев прехвърлил жилището на своята сестра Сашка Магурева, а тя от своя страна бързо го продала на Величка Николова, която месеци след това станала законна съпруга на Велимир, са подробностите по наказателния процес.

По същата схема апартаментът си в идеален център на Благоевград загубила и Евда Стоилкова.

Пред съдия Иванова подсъдимият Магурев даде пълни показания днес и заяви, че е бил длъжен да удовлетвори финансовите си претенции спрямо Бабов и Стоилкова, като продал заложените жилища на много по-високи цени от стойността на отпуснатите кредити.

Магурев зададе и резонен въпрос към прокуратурата и жалбоподателите защо не се предприемат действия за разпит на бившите му съдружници Георги Тозев, Димитър Сахатчиев, Иво Владов и още трима бизнесмени. Процесът продължава с искане на нови експертизи от страна на защитата, адвокат Илко Стоянов.