Външното оценяване след 7 клас става вход за гимназиите
Външното оценяване след 7 клас става вход за гимназиите / снимка: Sofiq Photo Agency
Външното оценяване след 7 клас става вход за гимназиите
30207
Външното оценяване след 7 клас става вход за гимназиите
  • Външното оценяване след 7 клас става вход за гимназиите

Националното външно оценяване след седми клас ще стане вход за гимназиите. Това обяви заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Тя уточни, че промяната ще влезе в сила след приемането на новия Закон за училищното образование. Това означава, че кандидатстването за гимназии по този начин ще започне от 2012-та. През 2011 година седмокласниците ще могат да кандидатстват както през настоящата. За пръв път през тази година националното външно оценявана и кандидат-гимназиалният изпит се проведоха заедно в един и същи ден. Всеки един от изпитите - този по български език и по математика, бяха разделени в два модула, като всеки ученик можеше сам да избере дали да пише и по втория от тях.

Първият модул представлява националното оценяване, като той дава на учениците максимално 65 точки. Ако те решат да пишат и по втората част, могат да получат още 35 и така максималният брой точки става 100. Децата могат да кандидатстват в гимназиите и единствено с резултатите от първия модул, но шансовете им за прием значително намаляват. Това е така, защото скалите за превръщане на събраните точки в оценки са различни за външното оценяване и за приемният изпит. Така, ако ученикът е изкарал 65 точки на първата част от изпита, то за националното оценяване оценката му е пълно 6. Ако обаче той иска да влезе в гимназия с тези 65 точки, то оценката му за прием спада в графата „много добър" и резултатът се смъква с една единица.

На националното външно оценяване по български език и литература са се явили 59 493 седмокласници. Техният среден успех е 4,25. Учениците, решили да пишат и по втория модул, където трябваше да преразкажат интерпретативно разказа „Вида" на Иван Джуренов, са 35 565. Така средната оценка от приемния изпит става 4,72, уточни Коджабашиева:

„Обстоятелството, че резултатът е в скалата на „много добър", показва, че учениците не са се затруднили в работата си с т. нар. архаичен текст, който им се падна „Вида", и са показали наистина един добър резултат".

Учениците явили се на национално оценяване по математика са 59 116. При тях средният успех е 4,16. Броят на децата, които са решавали втората част от изпита тук значително намалява - 22 732. Средната оценка за приемния изпит по математика пък е 4,36.

Оценките от националното външно оценяване се вписват като текущи за този срок, като средният резултат на випуска е „добър" и по двата предмета.