В Симитли обсъдиха ползите от построяването на магистрала "Струма"
В Симитли обсъдиха ползите от построяването на магистрала "Струма" / Снимка: Пресцентър
Управленският елит на България дискутира в Симитли перспективите в региона с изграждането на автомагистрала „Струма“. 
 
„За нашата община строителството на магистралата е много важно, хората ще могат да се придвижват много по-бързо и много по- ефикасно. Това ще помогне и за развитието на търговско-промишления комплекс, който създадохме и продължаваме да развиваме. В момента сме в процедура за взимане на бившите погреби, за да разширим тази зона, защото инвестиционните намерения за това място на фирмите са големи. В момента там имаме близо 400 работни места, а тогава се очаква двойно покачване. Мисля, че всеки от нас знае какъв тласък ще даде построяването на магистралата за промишлеността в региона, както и туризма”,  заяви на форума кметът Апостол Апостолов.
 
Министър Нанков: Еколозите манипулират хората за магистрала "Струма"

Архитект Петър Диков подчерта, че с изграждането на магистралата летище София става на един час и половина път от Симитли, а това е много по-малко от квартали в София. По думите му туризмът след изграждането на магистралата ще бъде по-добре развит, имайки предвид минералните води, които общината притежава. Димитър Русков от Национална коалиция "За да останат хора в България" връчи на вицепремиера декларация, в която се настоява за разширяване на ски центъра в Банско.   
 
Областният управител Бисер Михайлов също подчерта, че построяването на Автомагистрала „Струма“ е изключително важна крачка за развитието на цялата област. „Ще имаме много икономически ползи от създаването на магистралата. Много важно за нас е и безопасността на всички живеещи, преминаващи по главния път Е-79, така, че имаме нужда да имаме магистрала, защото човешкият живот няма цена“, бяха думите на Бисер Михайлов.
 
„Омръзнало ми е някакви измислени герои да търсят бялата лястовица, черният щъркел, краставата жаба и по този начин да пречат на икономическото развитие на България”, не спести критики към някои еколози вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му вариантът, който ще се реализира е най- бързият и максимално най- евтиният вариант. Според него няма място за излишна политика. Трябва да се обърне внимание и на Банско, защото трябва да бъде изграден втори кабинков лифт и хората не трябва да си харчат парите в чужбина.
 
Симитли подкрепи източният вариант на магистрала Струма през дефилето

Според него трябва да се  създаде поминък, който да спре заминаването на младите хора в чужбина. Не може да се дава възможност да се изказват едни измислени герои, които си напълниха джобовете с пари. 
 
На конференцията бяха представени начините за изграждането и експлоатацията на Автомагистрала Струма и как тя ще допринесе за социално – икономическо развитие на региона.