В Общностен център приютяват жертви на насилие
В Общностен център приютяват жертви на насилие / Община Благоевград

Центърът за социална интеграция и рехабилитация, който работи към Община Благоевград, ще разшири дейността си и ще оказва помощ на жертвите на домашно насилие. Това е един от резултатите от проведената днес кръгла маса за проблемите на децата, израстващи в условия на домашно насилие.

Форумът е част от кампанията на община Благоевград, Сдружение за европейски инициативи в България и ЖБД „Македония” в международната кампания  "16 дни срещу домашното насилие" и се проведе под патронажа и със съдействието на председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева.

В дискусията участваха представители на Районен и Окръжен съд в Благоевград, ОД на МВР - Благоевград, Областния съвет по наркотични вещества, местната Комисия срещу трафик на хората, отдел „Закрила на детето”, експерти от общинската администрация, общински съветници и неправителствени организации.

”Това е първата стъпка за създаването на консултативен център в Благоевград, който да оказва помощ на жертвите на домашно насилие. Проблемът е много сериозен, важното е да се знае, че това не е личен проблем, а социален и от волята на всички институции и тяхното желание да работят заедно зависи тези хора да получават навременна и адекватна помощ”, коментира председателят на ОбС Даниела Савеклиева. „Най-важният извод, до който стигнахме е превенцията. Тя трябва да започне от ранна детска възраст. Трябва да се работи с децата и да се казва какви са проблемите и какво би възникнало при един такъв случай на домашно насилие.”, каза още Савеклиева.

Възможност да получават специализирана помощ дава и Общностния център, който е част от новостроящата се детска градина в квартал „Еленово”.

„Този център ще консултира деца до 7-годишна възраст и техните родители, включително и бъдещи родители, които имат нужда от помощ”, уточни на срещата Мила Соколова, главен експерт „Социално подпомагане” в община Благоевград.
По време на срещата стана ясно, че по проект на Окръжен съд – Благоевград и със съдействието на Общината до няколко месеца ще бъде разкрита т.нар. „синя стая”. Тя ще е в помощ на съдебната система, когато децата от различни възрасти трябва да свидетелстват в съдебна зала, не само при случаи на домашно насилие, но и при други престъпления.

”Синята стая” ще дава възможност детето под формата на игра или в неформален разговор да бъде изслушано и в случаите на домашно насилие и в други случаи. Така ще се избегне стресът, което едно дете може да преживее, когато е в съдебна зала и трябва да бъде изслушано”, уточни председателят на Окръжен съд – Благоеврад Катя Бельова.

От отдел „Закрила на детето” уточниха, че след сигнали до тях в Благоевград се водят две дела по Закона за защита от домашно насилие, като в единия случай жертва е 5-месечно бебе, в другия случай дете е жертва на насилие и от двамата си родители, зависими от алкохола.