/ БГНЕС
В Благоевград на балотаж отиват досегашният кмет Атанас Камбитов, издигнат от ПП ГЕРБ и независимият кандидат Румен Томов, подкрепен от БСП. Това сочат данните от Централната избирателна комисия при 100 процента обработени протоколи, предава БТА.

На първи тур за досегашния градоначалник са гласували 25.65 процента или 9 199 от имащите право на глас. За опонента му Румен Томов вота си са дали 7 351 гласоподаватели или 20.5 на сто.

В битката за кметското място в Благоевград се бориха дванайсет кандидати. Трети в надпреварата остана кандидатът от местната коалиция "Партия на Зелените (Воля)" Андон Тодоров с 14.46 процента. За останалите кандидати са гласували между 0.55 и 6.87 процента.

Балотаж тази неделя ще има и в едно от общинските села, където се избира кмет на кметство. Оспорвана беше надпреварата за местата в общинския съвет в Благоевград. За 41 места се бореха 463 кандидати.

По данни на ЦИК първа политическа сила и с най-много съветници ще е ГЕРБ с 12.25 процента от гласовете, следвани от местната коалиция на досегашния председател на общинския съвет Радослав Тасков, която е спечелила 11.39 на сто от гласовете. Трети по брой общински съветници са БСП за България с 11.09 процента.
БТА