Утвърждаването на Благоевград като културен и университетски център - основен приоритет на Коалиция за България
Утвърждаването на Благоевград като културен и университетски център - основен приоритет на Коалиция за България / netinfo

Развитието и утвърждаването на Благоевград като университетски и културен център е сред основните приоритети на Коалиция за България, заяви областният управител и втори в червената листа в Пирински регион Владимир Димитров по време на среща с цялото ректорско ръководство на ЮЗУ "Неофит Рилски", преподаватели и студенти.

Владимир Димитров изрази мнение, че не само развитието на благоевградския университет като образователно, научно и културно средище в Югозапада, но и на всички елитни висши учебни заведения в страната трябва да бъде подпомагано от държавните институции.

Пред ректора на Югозападния университет проф. д-р Иван Мирчев и декани на факултети Димитров представи вижданията на Коалиция за България относно висшето образование в България и подчерта, че ЮЗУ "Неофит Рилски" е едно от най-работещите звена, което е от съществено значение за развитието на икономиката в Благоевградска област. 

Според Владимир Димитров важен фактор за просперитета на целия Югозападен регион е благоевградският университет е да създава добре обучени млади специалисти, конкурентноспособни на пазара на труда, които в бъдеще да подпомагат реализирането на програми и проекти, заложени в стратегиите за  успешно развитие на областта.

Димитров посочи важността на хуманитарната насоченост на университета, но също и необходимостта да се мисли за развитие на политехнически специалности, което изисква бизнеса и спецификата на региона.

Проф. д-р Иван Мирчев заяви, че за последните 2 години в образованието са инвестирани много средства и са реализирани редица успешни проекти, но според него в просветната сфера не трябва да има идеологии, а сериозна държавна политика.

Проф. Мирчев подчерта, че за този период ректорското ръководство на ЮЗУ "Неофит Рилски" е разчитало на пълна подкрепа и съдействие в лицето на областния управител Владимир Димитров и правителството. В тази връзка ректорът декларира подкрепа на кандидата за народен представител Владимир Димитров. Той обяви, че споделя идеята за развитие на висшето образование, заложено в управленската програма на Коалиция за България.

Висшето образование ще бъде приоритет в политиката на БСП, заяви от своя страна заместник-председателят на ДАМС и шести в червената листа за Благоевградска област Михаил Балабанов. По думите му е необходимо да се увеличат възнагражденията на университетските кадри, както и да се подобрят материалната база, оборудването и условията на работа във висшите училища. Той добави, че стъпка напред в тази посока е готвеният нов закон за висшето образование.

 

На срещата, проведена тази сутрин в местен ресторант в Благоевград, присъстваха още заместник-председателят на ДАМС и кандидат-депутат под №6 в листата на Коалиция за България Михаил Балабанов, както и заместник-директорът на областната болница д-р Владимир Пандев.