100 000 лв. са нужни, за да светне отново тунелът на Е-79 между Благоевград и Симитли, който е неосветен от 29 юли.

БГНЕС

Причината за мрака в тунела по най-натоварената пътна артерия в страната е разбит и ограбен трафопост. Кражбата е констатирана сутринта в петък-29 юли. Крадците, разфасовали трансформатора, който е под напрежение от 20 kV, са били професионалисти.

Внимание, шофьори: Тунел „Железница” е без осветление (ВИДЕО)

Първо са разбили вратата на трафопоста и изключили захранването, след което са издърпали пред него трансформатора, който е на колелца. От трансформатора е свален бакъра, след което той вече е неизползваем.

БГНЕС

Трафопостът е собственост на АПИ, респективно Областно пътно управление-Благоевград. Намира са на черен път вдясно от южния вход на тунела. Непосредствено до трафопоста има табан, оформен от изкопаните при пробиването тунелите на АМ „Струма“ фракции.

Челен удар в тунел „Железница“, има пострадали (ВИДЕО)

За ремонта на трафопоста са нужни 100 000 лв., за което е изготвено искане за отпускане от АПИ на нужните средства. Докато стане това, вече шести ден тунелът е без осветление.

Още на следващия ден - 30 юли в тунела стана пътен инцидент, при което пострадаха двама души, за късмет румънците са без опасност за живота. Причината за инцидента е рязко намаляване на скоростта заради навлизане през светлата част на деня в тунела, в който често стават верижни катастрофи.

БГНЕС

Заради спрял пред него автомобил, румънец, за да избегне удар в този пред него, навлезе в насрещната лента, където бе ударен от товарен автомобил, също водач от Румъния.

При инцидента миналата събота проблемът бе, че освен Е-79, напълно се затапиха краят на АМ „Струма“ край Благоевград, както и обходния път покрай тунела.
БГНЕС