Шефските кабинети в Окръжния съд хванаха паяжини
Шефските кабинети в Окръжния съд хванаха паяжини / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Румяна Бакалова вече не е заместник-председател на Окръжния съд в Благоевград. Мандатът на магистрата от така наречения кръг "Аршинкови" изтече и предстои конкурс за поста й.

Съдия Румяна Бакалова загуби и привилегията да бъде председател на състав по граждански дела. Нейното място официално прие колегата й Валери Междуречки. Бакалова е настанена в семплия кабинет на съдия Иванка Бикова, научи Дарик.

Служителите на Темида в Благоевград добронамерено се шегуват, че има реална опасност шефските кабинети да потънат в мрак и паяжини.

Повече от месец е празен  луксозният кабинет на досегашния председател Красимир Аршинков, тъй като наследилата го на този пост като временно изпълняващ длъжността - Катя Бельова, отказа да се настани там, а пък Аршинков зае кабинета на съдия Иво Харамлийски. От два дни е пуста и просторната стая на бившите му заместници.

Очаква се в началото на месец април Висшият съдебен съвет да насрочи дата за провеждане на конкурса за административен ръководител. Още седмица магистратите, които имат намерение да се борят за престижната длъжност, имат възможност да се самопредложат за допускане до конкурсната процедура.

Запознати с кадровите кризи в правораздавателната система в Пиринско, прогнозират, че досегашният шеф Красимир Аршинков няма да бъде сред участниците, за поста няма да се кандидатира и основният му опонент Димитър Узунов, който ръководи съда в Сандански.

Източници на Дарик казаха, че изненадата в предстоящия, втори по рода си конкурс за административен шеф, ще бъде действащ магистрат от Районния съд в Благоевград, но засега не назовават официално името му. Той щял да се самономинира и ще се състезава с Катя Бельова, чиято кандидатура ще бъде издигната от ръководителя на Софийския апелативен съд.   

До председателската криза в Окръжния съд се стигна след разкритията на ВСС и комисията "Сукнаров". Специализираната проверка доказа безспорни факти за конфликт на интереси и други драстични нарушение на Закона за съдебната власт, допуснати по време на управлението на Красимир Аршинков и негови приближени магистрати.