Семейство Согомонян получи пореден отказ за регистрация в страната
Семейство Согомонян получи пореден отказ за регистрация в страната / снимка: btv.bg, архив
Семейство Согомонян получи пореден отказ за регистрация в страната
38565
Семейство Согомонян получи пореден отказ за регистрация в страната
  • Семейство Согомонян получи пореден отказ за регистрация в страната

Държавната агенция за бежанците за пореден път отказа да регистрира членовете на арменското семейство Согомонян, което повече от 15 години живее в Петрич без документи за самоличност. Марине и Сансар Согомонян и синът им Тигран бяха арестувани на 11 февруари, а ден по-късно бяха настанени в бежанския лагер в Бусманци. За момента в Дома за временно настаняване на чужденци не е единствено дъщерята Татевик, която се укрива.

Бащата и синът са имали бележки от Държавната агенция за бежанците за образуване на нови производства, които е трябвало да подадат – Тигран вчера, а Сансар днес. „Тези бележки не са официални документи, че е стартирала процедура по регистрация, но означават, че им предстои такава и не би трябвало в този период да бъдат задържани”, коментира пред Дарик Диана Даскалова – адвокат на семейство Согомонян.

„Те са в Бусманци въз основа на влезли в сила заповеди за принудително отвеждане, издадени им още през 2006 г. Всички от семейството кандидатстват пред ДАБ за регистрация, защото няма никакъв друг начин, според действащия закон, да легализират статута си в страната”, каза Даскалова.

По думите й семейството имигрира в страната през 1995 година, ползва се с подкрепата на цялата общественост в Петрич, а децата – Тигран и Татевик са израснали в българска среда, завършили са основното си образование у нас и имат пълното основание да твърдят, че тяхната държава и родина е много повече България, отколкото Армения, с която нямат никаква връзка.

Диана Даскалова в момента обжалва заповедите им за принудително отвеждане, предстои да бъде подадена и молба до директора на институцията, издала заповедите - Областната дирекция на МВР – Благоевград.

Статутът на семейството може да бъде уреден чрез промяна на българското законодателство, но има и алтернативни начини за легализация – президентът да им даде убежище по чисто хуманитарни причини, като случаят им бъде изваден от общата категория имигранти, или спрямо членовете на арменското семейство да бъде приложена по-леката възможна мярка – ежедневно явяване на подписка, обяви адвокатът.

„Положението им е много тежко, докато се вземе решение по техния казус, ще останат в Бусманци, което си е реален затвор. Бащата, майката и синът са настанени дори в различни стаи. Това е една стресова и увреждаща ситуация за цялото семейство”, каза още адвокат Даскалова.

Още коментари от адвокат Дасаклова по темата чуйте в прикачения звуков файл