Сандански отбеляза 100 години свобода
Сандански отбеляза 100 години свобода / Община Сандански

С богата програма бе отбелязана 100-годишнината от освобождението на Сандански.

На тържествена сесия в курортния град бе решено 20 октомври да бъде обявен за празничен ден в общината и бе учредена награда на името на ген. Тодоров за принос в развитието на Сандански.

Преди да започне заседанието бяха поднесени и венци и цветя пред паметниците на града.

По време на тържествена сесия, кметът на общината Андон Тотев връчи почетен плакет и удостои с титлата „Почетен гражданин на град Сандански” проф. д-р Димитър Младенов, изявен уролог, който заедно с проф. д-р Митко Цветков провеждат ежегодно симпозиум на уролозите в Сандански. Проф. Цветков бе удостоен също с почетното звание по време на юбилейното издание на „Пирин Фолк”.

В края на сесията около 30 стари фамилии, жители на Сандански получиха грамоти за проявено родолюбие и патриотизъм в обществената и професионалната дейност.

Празникът продължи с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите във войните, където зам.-кметът на общината Младен Тимчев призова за минута мълчание в памет на загиналите за свобода.

На централния площад, където Мелнишкия епископ Серафим се помоли за здраве и благоденствие, кметът Андон Тотев и председателят на Общински съвет Атанас Стоянов с кратки слова поздравиха своите съграждани.

Празникът продължи с народно веселие и фолклорни ритми в изпълнение на състави от местното читалище.

На празничното събитие присъстваха кмета на община Сандански Андон Тотев, неговите заместници, председателя на Общински съвет Сандански Атанас Стоянов, депутатите Яне Янев и Спас Панчев, проф. д-р Димитър Младенов, Димитър Узунов – член на Висш съдебен съвет, Чавдар Николов – началник на РУ Сандански и др.